Un cicle dirigit i coordinat per l’Anna Juan Cantavella, especialista en àlbum i mediadora de lectura, membre del grup de recerca de literatura infantil GRETEL. També és autora del blog http://lacoleccionista-libroalbum.blogspot.com.es/

Quan: Primers divendres de cada mes, a les 19h00

On: Edifici La Juanita (Carrer Pons i Subirà, 3)

Preu: 56 totes les sessions (8) / 8 € sessió

Introducció

L’àlbum, que originalment va nèixer com un format destinat als més petits, és a l’actualitat un dels suports més experimentals del panorama de la literatura infantil. La hibridació, l’heterogeneïtat i la variabilitat són trets que caracteritzen la seva producció. Aquest cicle pretén introduir els assistents al món dels àlbums, un món de textures fetes de paraules i imatges que creen significat en el sinus de la doble pàgina i on -en els millors dels casos- la materialitat de l’objecte llibre també participa en la creació de sentit. Al llarg de les sessions, i através d’àlbums molt diversos, anirem explorant la producció actual i la més clàssica, per comprendre algunes de les seves formes de funcionar.

Programació

Perduts en un univers de textos, imatges i materialitats (1ª sessió)

20 d’octubre Alerta! Data canviada!

Les dues primeres sessions del cicle retornarem als inicis per reflexionar novament, però de forma més acurada, sobre els diferents elements que cal tenir en compte quan es llegeix un àlbum.

Perduts en un univers de textos, imatges i materialitats (2ª sessió)

3 novembre

Les dues primeres sessions del cicle retornarem als inicis per reflexionar novament, però de forma més acurada, sobre els diferents elements que cal tenir en compte quan es llegeix un àlbum.

Fantàstic! 

15 dessembre

En aquesta sessió farem un passeig per històries que ens transporten a móns paral·lels, però també ens fixarem en aquelles que introdueixen elements i detalls estranys en la quotidianitat més ordinària. Com s’introdueix allò fantàstic a l’àlbum? Quines relacions s’estableixen entre la fantasia i el surrealisme? Quins efectes provoquen en la recepció?

Entrant al món de… Shaun Tan!

12 gener

Aquesta sessió es planteja com una sessió monogràfica en la qual es parla de l’obra d’un autor concret, a través dels seus diferents llibres. El que pretenc és una mirada més acurada sobre l’univers d’un dels autors més determinants de l’actualitat.

Els àlbums sense paraules.

2 febrer

Com es llegeix un llibre sense lletres???!! Com s’articulen les imatges en la doble pàgina i en el format per construir sentit? Quin tipus d’històries es poden narrar sense text? En aquesta sessió tractarem de donar resposta a aquestes i moltes preguntes més.

Els nous llibres informatius.

2 març

Les enciclopèdies han quedat velles. Els nous llibres informatius naixen molts sota la forma d’àlbums i barregen llenguatges i gèneres per apropar tota mena d’informacions als més petits. Perquè aprendre així és un plaer!

Intertextualitat i joc amb la tradició

4 maig

Jugant amb llops, princeses i obres d’art! El joc intertextual és un dels més comuns en l’àlbum contemporani. En aquesta sessió resseguirem les cites, homenatges, clucades d’ullet, al·lusions o paròdies que apareixen en les obres de molts dels autors i il·lustradors tant a través dels textos com de les il·lustracions.

Llegint en els marges: la importància dels paratextos en els àlbums.  

1 juny

Al 2016 vam reflexionar sobre la importància de la materialitat a l’àlbum. Aquest any entrarem a observar ben atentament totes les pàgines i passejarem per un conjunt d’àlbums que ens mostren la importància dels peritextos en l’elaboració del sentit de la història. I ens adonarem que molts autors els utilitzen per anticipar elements del relat, per presentar-nos els protagonistes, per a resoldre enigmes o fins i tot per introduir noves trames!

logo-ajuntament

Anuncios