Cicle La Petita Il•lustrada

Un cicle dirigit i coordinat per l’Anna Juan Cantavella, professora de Didàctica de la llengua i la literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona, especialista en àlbum i membre del grup de recerca de literatura infantil GRETEL. També éss autora del blog http://lacoleccionista-libroalbum.blogspot.com.es/

Quan: Primers divendres de cada mes, a les 19h30

On: Edifici La Juanita (Carrer Pons i Subirà, 3)

Preu: 35€ totes les sessions (8) / 6 € sessió

Programació:

Guia pràctica de literatura il·lustrada 

1a i 2 sessió: dies 4 de novembre i 2 de desembre 2016

Ets adult però gaudeixes com un nen llegint llibres il·lustrats? T’agrada recórrer les imatges però sents que hi ha coses que se t’escapen? Vols aprendre a compartir la lectura d’uns llibres perfectes per a totes les edats?

Durant aquestes dues sessions tractarem de veure què caracteritza a l’àlbum i quins són els elements essencials per aprendre a triar bones històries en format àlbum.

I van viure feliços per sempre…?

13 de gener 2017

Sabíeu que ja fa un temps que els personatges de la literatura infantil no acaben només menjant perdius? De la mà de l’experta Karla Fernández de Gamboa, descobrirem àlbums amb finals sorprenents, plens d’humor o carregats de reflexions per als més petits.

Llegir és joc de nens: el llibre objecte

3 de febrer 2017

Ep! Compte, estigueu atents! Quin format més estrany té aquest llibre! Mireu bé les pàgines de crèdit, les contracobertes i les guardes, perquè… si pensàveu que als àlbums les històries es limiten a narrar-se a les pàgines interiors aneu ben errats! En aquesta sessió passejarem per un conjunt d’àlbums que ens mostren la importància de l’objecte llibre en la construcció del sentit de les històries.

Il·lustrar la mort

10 de març 2017 (Alerta. Data canviada)

Com dibuixar la pèrdua? El dol? La desaparició d’un ésser volgut? Com parlar de temes difícils amb els nens? Al llarg d’aquesta sessió llegirem àlbums sobre la mort i analitzarem les estratègies que utilitzen diferents autors per afrontar un tema que fins fa poc era tabú en la literatura infantil.

Protagonistes en femení: els àlbums ja no volen ser de princeses

7 d’abril 2017

Pipi, Matilda o Momo són tres de les heroïnes més estravagants i volgudes de la literatura infantil. Elles simbolitzen les altres heroïnes, aquelles que s’allunyen dels estereotips més pastels i recurrents però …. I si no estiguessin soles? I si els àlbums amagaren tot un seguit de protagonistes en femení que desconeixem? Al llarg de la sessió coneixerem a tot un seguit de personatges en femení que mostren que les nenes ja no volen ser princeses.

¿Clàssics? De caputxetes atrevides, llops sentimentals i granotes cantores

5 de maig 2017

Els personatges més clàssics de la literatura infantil segueixen emplenant les pàgines dels àlbums a l’actualitat. Però… segur que són aquells que creiem conèixer? Al larg d’aquesta sessió coneixerem la versió del llop sobre la història dels tres porquets, descobrirem les mil cares de la Caputxeta, ens endinsarem en balls reials ben particulars i cantarem a ritme de jazz cançons tradicionals. (convidat: Ramón París)

L’humor a l’àlbum: contes per petar-se de riure

2 de juny 2017

Un dels aspectes recurrents de la literatura infantil són les històries que apel·len a l’humor.  A través d’un passeig per molts àlbums descobrirem quins mecanismes utilitzen autors i il·lustradors per desbocar el riure dels nens (…i dibuixar el somriure en els grans).